Polecamy

Czy kobiety jadają swoje łożyska?

2013-12-06

Szok i przerażenie mogą wzbudzać takie informacje. Może to jednak tylko medycyna naturalna? Coraz częściej słyszy się o konsumowaniu przez kobiety własnych łożysk. Spożywanie tej tkanki jest uważne za naturalny sposób na wyrównanie poziomu hormonów po porodzie oraz uniknięcie depresji poporodowej.


Ludzie są jednym z niewielu gatunków ssaków, nie zjadających własnych łożysk. Zdaniem niektórych badaczy zwierzęta jedzą łożyska, gdyż daje to pewne biologiczne korzyści. Łożysko zawiera bowiem znaczne ilości żelaza, witaminy B12 i pewnych hormonów. Inni z kolei są zdania, że robią to jedynie w celu ukrycia śladów porodu przed drapieżnikami.


Zjadanie łożyska jest określane mianem placentofagii. Rosnąca popularność tego zjawiska u ludzi wynika właśnie z przekonania, że łożysko może zaoferować matce spore korzyści zdrowotne. Zawiera ono m. in. wysoką zawartość progesteronu. Jego ilość w organizmie spada po urodzeniu dziecka.

 

Może to skutkować obniżonym nastrojem, a nawet prowadzić do depresji poporodowej lub syndromu baby blues. Zjedzenie łożyska ma na celu przywrócenie organizmowi równowagi hormonalnej. Łożyska zawierają również sporo innych substancji odżywczych. Duża zawartość tych pożytecznych składników sprawia, że jest zbyt cenne, by je marnować.


Łożysko można spożyć na surowo lub przyrządzić jak każdą inną potrawę. Istnieje mnóstwo stron internetowych zawierających specjalne przepisy. W Europie funkcjonują też firmy wytwarzające ze sproszkowanych tkanek kapsułki.


Łożysko ludzkie jest składnikiem wielu chińskich medykamentów. W chińskiej medycynie ludowej wyciąg z łożyska jest mieszany z różnego rodzaju ziołami. Tak przygotowane preparaty mają służyć łagodzeniu bólu, pobudzać produkcję mleka, a nawet leczyć impotencję. Przynajmniej tak twierdzą zwolennicy tych metod leczniczych.


Nie istnieją jednak żadne badania naukowe mogące potwierdzić, że konsumowanie łożyska ma zbawienny wpływ na kobiety. Niemniej, naukowcy z Uniwersytetu Nevada w Las Vegas przepytali 200 kobiet, które spożyły po porodzie własne łożyska. U 95% z nich odnotowano poprawę formy, nastroju oraz laktacji. Istnieje jednak duże prawdopodobieństwo, że wyniki mogły być zniekształcone przez efekt placebo.

Polecamy